En finurlig aften i selskab med Jacob Holdt

Oplevelser

Jacob Holdt hitch-hikede sig igennem Amerika i starten af 70erne. Han levede på landevejen i mange år, hvor han tog billeder af de oplevelser og mennesker han mødte og levede sammen med. Det kom der bogen Amerikanske billeder ud af. Jacob Holdt har siden udgivelsen af Amerikanske billeder i 1977 rejst verden rundt og holdt foredrag om sine oplevelser og gør det til stadig. 

Fra Skanderborg Gymnasium til the big screen

Jeg stiftede selv bekendtskab med Jacob Holdt da han holdte foredrag på Skanderborg Gymnasium tilbage omkring 2008-2009. Et foredrag der satte spor. Specielt husker jeg Jacob Holdts filosofi om, at hvis man udsender kærlige vibrationer så vil man også blive mødt med dette. Jeg hader normalt lommefilosofi og udsagn som, ”smil og verden smiler tilbage”, men Jacob Holdt havde virkelige oplevelser bag disse ord, der stadfæstede deres betydning. Han nævner også denne mandag aften, at da han startede med at rejse rundt blev han tæsket hele tiden ­­– fordi han udviste frygt og var bange, men så snart han udviste imødekommenhed og ro kunne han, og dem han mødte føle sig trygge.

img_4451

Er Jacob Holdt relevant i dag?

Mange år er gået siden den dag på gymnasiet. Derfor tog jeg ned til Øst for Paradis for at undersøge om Jacob Holdts tanker, filosofi og Amerikanske billeder stadig er interessant og relevant den dag i dag. Svaret er, at de måske er mere relevante end nogensinde! Det er en historie som er så vigtigt at fortælle, genfortælle og sætte i sammenligning til verden som den ser ud i dag.

Filmen; ”Jacob Holdt: Mit liv i billeder” er et filmportræt om en meget karaktematisk mand. Den undersøger både manden bag navnet Jacob Holdt og hans livsværk Amerikanske billeder. Disse to ting hænger unægteligt sammen, men filmen hænger sig ikke i de tunge emner og i ting vi allerede ved og har læst i Amerikanske billeder. Den tilgår dem gennem den personlige fortælling – gennem Jacob.

”Jeg forstår ikke mig selv”

En gribende film, som på én og samme tid er hylende humoristisk, og dybt alvorlig. Den handler om kærlighed, sorg, fortid, nutid, fremtid, eftermægle, næstekærlighed og om en søgen efter nærvær. Selvom man oplever Jacob Holdt på film og det derfor er et vilkår, at man er fysisk distanceret så oplevede jeg et enormt nærvær.

Efter filmvisningen var vi så heldige at Jacob Holdt besvarede spørgsmål fra publikum og ligesom vi lige havde set i filmportrættet er hans filter næsten ikke tilstede. Det er en befrielse! Det er i denne nøgenhed, blottelse, at man oplever et nærvær, både i og udenfor filmen. Jacob Holdt bliver spurgt om han er glad for det portræt, der er blevet lavet af ham – om han synes han genkender sig selv. Hertil svarer han; ”Jeg forstår ikke mig selv” og at det har været interessant at en udefrakommende (instruktøren Niels-Ole Rasmussen) har skulle belyse ham og at det jo er Niels-Oles billede af ham. Han er en charmetrold uden lige, skør, hjertevarm og det var en fornøjelse at tilbringe en aften i hans selskab.

 

img_4458

Man kan se filmen ”Jacob Holdt: mit liv i billeder” i Øst for Paradis frem til onsdag d. 26 Oktober.

/June

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *